Pretože nie sme obchodníci, sme milovníci Prosecca
Prosecco je našou vášňou, vyznaním lásky k životu takému akým je. Životu veselému, vážnemu, formálnemu, zábavnému, smutnému, melancholickému, vášnivému – životu bez pretvárky. Prosecco sa na nič nehrá. Je jednoducho skvelým sviežim vínom, ktoré nepijeme kvôli značke, pôvodu, jeho rodnému či sobášnemu listu. Pijeme ho, pretože nám chutí a robí náš život príjemnejším. Sme Klub priateľov Prosecca.
O nás
Jozef, Stefano a Marek
Sme priatelia, ktorých okrem ďalších tisíc vecí spája vášeň k talianskej histórii, kultúre, krajine a gastronómii. Radi objavujeme a radi sa delíme s našimi priateľmi a známymi o nové poznanie, zážitky a skúsenosti.
V roku 2015 sme sa rozhodli, že napravíme reputáciu skvelého talianskeho sektu – svetoznámeho Prosecca na Slovensku. Že ukážeme a prinesieme aj do našej krajiny tú najvyššiu kvalitu a tie najlepšie chute, výlučne zo srdca regiónu – z historickej vinárskej a geograficky chránenej zóny Valdobbiadene. Prosecco z tejto oblasti nesie označenie DOCG – čo je punc kontrolovanej a garantovanej kvality.
O dva roky neskôr sme založili Klub priateľov Prosecca a osobne sme navštívili desiatky výrobcov Prosecca v zóne Valdobbiadene.
Zistili sme, že chuť, vôňa a kvalita Prosecca DOCG pramení predovšetkým z poctivej manuálnej práce na strmých kopcoch v dobrom či zlom počasí. Rozhodli sme sa, že chceme prinášať Prosecco predovšetkým od rodín a výrobcov, ktorí celé roky žijú a pracujú vo vinohradoch a za ich úspechom je skrytá skutočná dennodenná práca.
Prosecco je naše hobby. Sme priatelia Prosecca, a preto prinášame špičkové Prosecco DOCG za skvelé ceny prostredníctvom klubových zliav.
Prosecco Valdobbiadene DOCG má ušľachtilý pôvod v historickej zóne regiónu Trieste a neskôr Treviso v severnom Taliansku. Už od stredoveku sa datuje pestovanie vínnej révy na vŕškoch oblasti Valdobbiadene – Conegliano. Špecifické klimatické podmienky – mierne podnebie, prítomnosť dažďov a chladných vetrov počas leta, zároveň významné teplotné rozdiely medzi dňom a nocou a v období dozrievania prevažujúce suché vetry „bora“ – kombinované s mineralitou pôdy alluviálneho a vápencového pôvodu – dodávajú vínu osviežujúce kyselinky a mineralitu, aromatickosť bielych kvetov a ovocia (jablká, hrušky, citrusy, exotické ovocie) a sviežosť podčiarknutú perlivosťou Prosecca získanú metódou Martinotti.
V 20. storočí popularita Prosecca prekročila hranice Talianska a závratnou rýchlosťou sa rozšírila do celého sveta. Len nedávno ročný objem dopestovaného a predaného Prosecca prekonal objemy slávneho francúzskeho „Champagne“.
Častokrát je však kvantita na úkor kvality. Prosecco je síce populárnym no stále viac aj zľudoveným názvom pre perlivé víno – sekt, alebo je považované za lacnejšiu alternatívu iných sektov. Preto geografické označenie Valdobbiadene a značka najvyššej kvality DOCG majú za úlohu odlíšiť a zvýrazniť najkvalitnejšie Prosecco, ktoré je vyrobené výlučne z hrozna dopestovaného v historickej zóne Valdobbiadene – Conegliano (min. 85% odroda Glera), a ktorého kvalita je kontrolovaná a garantovaná prísnymi pravidlami a limitovaným objemom hrozna, ktoré môže byť dopestované na 1 hektári vinohradu.
Napokon, v samotnom srdci oblasti Valdobbiadene, sa dodnes vykonáva väčšina vinohradníckych prác manuálne, na ostrých svahoch kopcov. Vinohradníctvo je nielen prácou, ale skutočným povolaním a stáročným dedičstvom miestnych rodín. Ich každoročnou odmenou je špičkové kvalitné Prosecco s označením Valdobbiadene DOCG.